HPV olanlar cinsel ilişkiye girebilir mi?

Genital siğili olan kişilerin cinsel ilişkiye girmeleri doğru değildir. Genital siğili olan kişiler, genital bölgelerindeki siğiller tamamen kaybolana kadar cinsel ilişkiye girmemelidirler. Eğer ilişkide bulanacaklar ise de, mutlaka prezervatif kullanılması gerekir. Ancak prezarvatif kullanmak %100 bir korunma sağlamaz. Çünkü prezervatifin örtmediği alanlara da HPV virüsü olabilir. 

Sen de kendi sorunu sor

Bunlar da ilginizi çekebilir


Kaç çeşit HPV vardır?

HPV virüsünün yaklaşık 200 tipi bulunmaktadır. HPV virüsünün yaklaşık 40 türü cinsel bölgeyi tutar. Genital siğile en sık neden olan tipler tip 6 ve tip 11 türü virüslerdir. HPV virüsü genital bölgede kansere neden olup olmamasına göre iki ana grupta değerlendirilir. Kanser ile ilişkilendirilmeyen HPV türleri düşük riskli, kanserle ilişiklendirilen HPV türleri ise yüksek riskli HPV olarak kabul edilir. 

 

HPV idrar yollarını tutar mı?

HPV idrar yollarını da tutabilir. HPV virüsü genital organların sadece dış kısmını değil, üretra adı verilen idrar kanalının dışarıya açılan uç kısmını, idrar borusunun içini ve idrar kesesini (mesane) de tutabilir. Siğil idrar kanalının ucunda görebilir. Bazen idrar kanalında tıkanıklığa veya idrar akımında incelmeye neden olabilir. Sistoskopi (kameralı bir alet ile idrar kanalı ve mesanenin incelenmesi) işlemi yapılması gerekebilir. 

HPV bulaştıktan ne kadar sonra belirtiler ortaya çıkar?

HPV virüsü bulaştıktan ne kadar sonra belirtilerin ortaya çıkacağı, kişinin bağışıklık sisteminin durumuna ve alınan HPV virüsünün miktarına göre değişir. Hastalığın belirtilerinin ortaya çıkma süresi 2 hafta ile 8 ay arasında değişmektedir. 

 

Genital siğiller nasıl yok edilir?

Genital siğiller hem kadınlarda hem erkeklerde görülür. daha çok cinsel yolla bulaşır. Tıpta, kondiloma aküminata olarak bilinir. Etken olan virüs, HPV virüsü yani human papilloma virusüdür (insan papilloma virüsü). Genital siğil tedavisinde amaç siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesidir. Bunun için bazı kremler, dondurma (kriyoterapi), yakma veya büyük siğillerde cerrahi olarak çıkarma işlemi uygulanır.

Vajinada siğil varken ilişkiye girilir mi?

Vajinada siğil varken cinsel ilişkiye girmek, siğilin yayılma riskini artırır. İnsan Papilloma Virüsü (HPV) genital siğillere neden olabilir. Bu siğiller cinsel temas yoluyla bulaşabilir. HPV'nin bazı tipleri rahim ağzı kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Vajinada siğil varken ilişkiye girilebilir, ancak siğilin partnere bulaşma riski olukça yüksektir. İlişki sırasında kondom kullanılması, bulaşma riskini tamamen ortadan kaldırmaz. Ayrıca vajendeki siğiller büyükse ilişki sırasında kanama olabilir. Bu yüzden  vajinada siğil varken tedavi olmak ve tedavi bitene kadar cinsel ilişkiye ara vermek daha uygun olacaktır. Siğillerin bulunduğu dönemde cinsel ilişikye ara vermek, enfeksiyonun yayılma riskini azaltır. Ayrıca, HPV aşısı olmak, cinsel yolla bulaşan HPV tiplerine karşı koruma sağlayabilir ve cinsel ilişki sırasında enfeksiyon riskini azaltabilir. 

Bitkisel siğil tedavisi var mıdır?

Genital siğil tedavisinde bir çok bitkisel tedavi önerilse de, bunların hiçbirinin etkinliği bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Bu yüzden genital siğili olan bir kadın mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna, genital siğili olan bir erkek ise bir ürloji doktoruna görünmelidir. Bazı genital siğil türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde ise penis kanserine neden olabilir. Bu yüzen bitkisel tedavi yöntemleriyle vakit kaybetmek, bazı hastalıklara neden olabilir. Genital siğil tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan tedavi yöntemlerinin kullanılması önemlidir.

HPV olanların yorumları

HPV olanların yorumları kişiseldir. HPV, insan papilloma virüsü anlamına gelir. Deri ve mukozalarda siğillere neden olan ve cinsel temas yoluyla bulan bir hastalıktır. HPV'nin birçok tipi vardır. Bazı tipler diğerlerine göre daha tehlikelidir. Bazı HPV tipleri rahim ağzı, penis, vulva, vajina ve anüs kanserlerine neden olabilir.

HPV olan kişilerin yorumları değişkendir. Bunun nedeni HPV'nin farklı tiplerinin farklı şekillerde seyretmesidir. Bazı kişilerde herhangi bir belirti olmazken, bazılarında siğil veya kanser gibi sağlık sorunları ortaya çıkar. 

HPV olan kişilerin yorumları özetlenecek olursa; 

  • Hastalar genellikle HPV olduklarını öğrendiklerinde çok korktuklarını, özellikle de kansere yakalanmaktan korktuklarını, ancak doktorun kendisine HPV'nin çok yaygın bir virüs olduğunu ve çoğu insanın herhangi bir sorun yaşamadığını söylediğinde rahatladığını söylemektedir. 
  • Bazı hastalar ise HPV'den dolayı gelişen genital siğillerden utandığını ifade etmektedir. 
  • Bazı kişiler ise HPV'den dolayı rahim ağzı kanseri olduğunu,kanser tedavisinin zor ve yorucu bir dönem olduğunu, ancak kanseri yendiğini ve şimdi iyileştiğini söylemektedir. 

HPV olduğunuza dair şüpheniz varsa, mutlaka bir doktora görünmeniz gerekir. Doktorunuz gerekirse HPV testi yaparak virüsün hangi tipine sahip olduğunuzu belirleyebilir. 

HPV'den korunmak için tavsiyeler ise şunlardır;

  • HPV aşısı yaptırın. HPV aşısı, HPV'nin en tehlikeli tiplerine karşı koruma sağlar. Aşı, 9 ila 26 yaş arasındaki erkek ve kadınlara önerilmektedir.
  • Güvenli seks yapın. Prezervatif kullanmak, HPV'nin bulaşma riskini azaltabilir.

HPV'ye sahip olmak utanılacak bir durum değildir. HPV toplumda çok sık görülen bir virüstür. Bir çok kişi herhangi bir sorun yaşamadan vücudundan bu virüsü atabilir. HPV olduğunuzu düşünüyorsanız, mutlaka bir doktora görünün.

Genital siğil cinsel yol dışında başka bir yoldan bulaşır mı?

Genital siğile neden olan virüs, Human Papilloma Virus (HPV) adı verilen bir virüstür. HPV daha çok cinsel yolla bulaşır. Genellikle korunmasız cinsel ilişki ile bulaşır. Ancak HPV, cinsel ilişki dışında cildinde siğili bulunan bir kişiyle doğrudan fiziksel cilt teması ile de bulaşabilir. Yani genital siğilin bulaşabilmesi için yakın cilt temasının olması yeterli olabilir.

Kaynak:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33101476/#:~:text=The%20route%20of%20HPV%20transmission,contact%20(other%20than%20sexual).

HPV aşısı nedir?

HPV aşısı, Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonundan korunmak için geliştirilmiş bir aşıdır. HPV, cinsel yolla bulaşan yaygın bir virüstür ve bazı tipleri rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer kanser türlerine neden olabilir.

HPV aşısı, HPV enfeksiyonuna karşı koruma sağlayarak bu hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Aşı, HPV'nin neden olduğu kanserlerin %70'inden fazlasından sorumlu olan HPV 16 ve 18 tiplerine karşı yüksek koruma sağlar. Ayrıca, bazı aşılar genital siğillere neden olan HPV 6 ve 11 tiplerine karşı da koruma sağlar.

HPV aşısı, genellikle 9-14 yaş arası kız ve erkek çocuklara önerilir, ancak 26 yaşına kadar olan herkes aşı olabilir. Aşı, en iyi korumayı sağlamak için cinsel aktivite başlamadan önce yapılması önerilir.

HPV aşısı güvenli ve etkilidir. En yaygın yan etkileri, enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklıktır.

HPV aşısı, rahim ağzı kanseri ve diğer HPV ile ilişkili hastalıkların önlenmesinde önemli bir adımdır. Aşı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve aşı olup olmayacağınıza karar vermek için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Genital siğil yapan HPV tipleri hangileridir?

Genital siğillere neden olan HPV virüsleri genellikle düşük riskli tipler olarak adlandırılır. En sık görülen ve genital siğillere neden olan tipler HPV 6 ve HPV 11'dir. Bu tipler kanserle ilişkili değildir. Bu HPV tipleri genellikle zararsızdır ve çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak, genital siğiller rahatsız edici olabilir ve tedavi gerektirebilir. HPV aşısı, HPV 6 ve 11'e karşı koruma sağlayarak genital siğillerin önlenmesine yardımcı olabilir. Aşı, en iyi korumayı sağlamak için cinsel aktivite başlamadan önce yapılması önerilir.

Yeni SSS


İrritabl bağırsak sendromu (IBS) tedavisi, semptomların şiddetine ve tipine bağlı olarak kişiselleştirilmelidir. İBS, huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinir. Tedavi genellikle genel yakla ...


İrritabl bağırsak sendromu (IBS) farklı şiddetlerde olabilir. En önemli belirtisi karın ağrısıdır. Başlıca irritabl bağırsak sendromu belirtileri şunlardır; Karın Ağrısı veya Kramp Karın bölgesinde ağrı, şişkinlik veya kramp şeklinde hissedilebilir. Ge ...


Boğaz reflüsü (laringeal reflü), mide asidinin yemek borusunu geçip, boğaz ve gırtlağa kadar yükselmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, gastroözofageal reflü hastalığı ile ilişkilidir ancak asit, yemek borusunun ötesine, daha üst bölgelere yani gırtlak ve ses tellerine ulaşır. ...


Boğaz reflüsü, mide asidinin yemek borusunu geçerek, boğaz ve gırtlağa ulaşmasıdır. Bu durum, genellikle gastroözofageal reflü hastalığının bir sonucu olarak gelişir. Mide asidinin yukarı doğru hareket etmesiyle boğazda yanma, ...


Zoretanin etken maddesi isotretinoin olan ve akne tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ciddi, tedaviye dirençli akne vakalarında tercih edilir. Zoretanin, A vitamini türevi olan bir ilaçtır ve oldukça etkili olmakla birlikte, ciddi yan etkiler de oluşturabilir. Bu nedenle ...


Cipralex (etken maddesi escitalopram), depresyon, anksiyete ve bazı diğer ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan bir antidepresandır. Cipralex kullanırken bazı yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler genellikle tedaviye başlandıktan sonra birkaç hafta içinde belirginleşir ve zamanla ...


Bağırsak hastalıkları ile ilgilenen doktor, gastroenteroloji doktorudur. Bağırsak hastalıkları için gitmeniz gereken doktor gastroenterologtur. Gastroenterologlar, sindirim sistemi ve bununla ilişkili organlar (özellikle mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas) ile ilgili hastalık ...


Bağırsakla ilgili sağlık sorunları için başvurmanız gereken bölüm gastroenteroloji ve genel cerrahi bölümleridir.  Bu bölüm uzmanları, bağırsak hastalıklarıyla ilgilenir. Bağırsak hastalıkları ile ilgilenen bölümler şunlardır;  ...


Ursofalk, safra asidi türevi olan ursodeoksikolik asit (UDCA) içeren bir ilaçtır ve genellikle karaciğer hastalıkları, safra taşı ve safra yolları hastalıkları gibi durumların tedavisinde kullanılır. Ursofalk, safra asitlerinin zararlı etkilerini azaltarak karaci ...


Migren ataklarını hafifletmek için reçetesiz satılan ilaçlar arasında parasetamol (Parol, Minoset), ibuprofen (Brufen, Advil) ve naproksen (Apranax) gibi NSAİİ'ler bulunmaktadır. Kafein içeren kombine ilaçlar (örneğin, Excedrin Migraine) de migren ağrısını hafifletebilir. Ancak bu ilaçlar mideye ...


Arveles (deksketoprofen) ve Parol (parasetamol) birlikte alınabilir, çünkü farklı etki mekanizmalarıyla ağrıyı daha etkili bir şekilde hafifletebilirler. Ancak bu kombinasyon, mide rahatsızlıkları veya karaciğer sorunları gibi yan ...


Tekerlekli sandalye fiyatları, oldukça geniş bir yelpazede değişiklik gösterir. 2024 Aralık ayı itibariyle, en temel manuel sandalyeler 450 TL'den başlayabilirken, ileri teknoloji ürünü, motorlu ve kişiye özel tasarlanmış modeller 60.000 TL'yi hatta daha fazlasını bulabilir. Fiya ...


Evet, masaj cihazları kas ağrısına genellikle iyi gelir. Kas ağrıları genellikle kasların aşırı kullanımı, yanlış duruş, stres veya gerginlikten kaynaklanır. Masaj cihazları, kas dokusuna derinlemesine baskı uygulayarak kan dolaşımını artırır, kaslarda biriken laktik asidin atılm ...


Saç dökülmesini azaltmak ve saç sağlığını desteklemek için bitkisel içerikli şampuanlar etkili olabilir. Kafein içerikli şampuanlar, saç köklerini uyararak dökülmeyi azaltabilir ve saçın güçlenmesine yardımcı olabilir. Isırgan otu özlü şampuanlar, saç köklerini g ...


Ella, aç veya tok karnına içilebilir. Ella'nın (ertesi gün hapı) etkinliği üzerinde yemek yeme durumunun bir etkisi yoktur. Ella'nın etkinliği mide bulantısından etkilenmez, bu nedenle yemeklerle birlikte almanız gerekmez. Ancak, bazı kadınlar ilacı yiyeceklerle birlikte almanın ...