Hamile Kalamama Nedenleri Nelerdir?

Hamile kalamama nedenleri nelerdir diye merak ediyorsanız yazıyı okumaya devam edin. Hamile kalmak veya çocuk sahibi olmak çoğu kadının yaşamak istediği olaylardan biridir. Evlenen ve düzenli hayat kuran aileler çocuk sahibi olmak isterler. Hamile kalmak için anne ve babanın cinsel olarak beraberlik sağlaması yeterli değildir. Erkeğin spermlerinden biri, anne rahminde varlık göstererek hamile kalma olayı gerçekleştirir. Fakat gebe kalma isteğine rağmen herhangi bir netice alınamaması da sık yaşanan bir durumdur. Hamile kalmak için sperm verimi, yumurtlama kalitesi ve çeşitli hormonal dengeler önem taşır. Bu nedenle eğer aksi durum oluşur ise gebe kalmama gibi durumlar karşımıza çıkar.

Hamile kalıp gebelik sürecine erişmek için belirli dönemler bulunur. Birçok evli çift bu dönemleri merak eder. Çocuk sahibi olmak isteyen evli bireyler doğru zaman olgusuna eriştikleri takdirde ihtimaller bir hayli artacaktır. Kadınlar her ay düzenli olarak regl yani diğer adıyla adet dönemine girerler. Bazı kadınlarda bu dönemler dengesiz olurken normal şartlarda düzenli şekilde 25 ile 30 gün arasında olur. Düzenli şekilde regl dönemine giren bir kadında hamile kalmak için verimli gün hesaplamak daha basittir. 12. Gün ile 17. Gün aralığında çiftlerin cinsel ilişki yaşamaları verimi arttırır. Bu süreç içerisinde günlük cinsel birleşim sağlandığı takdirde hamile kalma ihtimali yüksek oranda artacaktır. 

Hamile Kalma Dönemleri

Hamilelik için yanlış bilinen durumlardan biride kadının orgazm olma gereksinimidir. Bu konuda yanlış bilinen durumlara sık sık rastlanır. Anne adayının hamile kalabilmesi için orgazm olmasına gerek yoktur. Kadın orgazm olmasa da hamile kalabilir ve gebelik süreci başlayabilir. Ancak erkek için aynı durum söz konusu değildir. Erkek bireylerin orgazm olması gereklidir. Biyolojik olarak bu olmadan spermlerin ortaya çıkması mümkün değildir.

Hamile kalmak için belirli ve düzenli dönemler bulunur. Kadınlarda ay içinde regl dönemlerinin haricinde farklı zaman dilimlerinde yumurtlama dönemi bulunur. Bu yumurtlama dönemlerinde cinsel ilişkiye girilmesi sonucunda hamile kalma ihtimali bir hayli yükselir. Kadınların aylık takvimlerine göre regl dönemi ve yumurtlama dönemleri kolay şekilde tespit edilir. Hatta gelişen teknoloji sayesinde artık çeşitli uygulamalar üzerinden bu takipler kolay şekilde yapılır. Hamile kalmak isteyen kadınlar takvim üzerinden yumurtlama dönemlerinde denk gelecek şekilde planlama yapmaları ihtimali daha kuvvetli hale getirir. Çünkü yumurtlama dönemlerinde LH hormonu adı verilen oluşum maksimum seviyeye çıkarak verim katsayısı artar.

Hamile Kalamama Nedenleri Nedir?

Hamilelik hormonal bir oluşum olduğu için dengesiz hormon aktiviteleri bu durumun önüne geçebilir. Hormonal hastalıklar veya stres gibi durumlar hamile kalma ihtimaline etki eder. Stres altındaki bir kişide hormon olarak değişiklikler gözlenir. Kortizol hormonu stres anında salgılanır ve böbrek üstü bezleri tarafından üretilir. Bu nedenle Kortizol hormonunun artışı hamile kalma olanağını ve ihtimalini düşürebilir. Hamilelik öncesinde obezite gibi sorunlar yaşayan bireylerde de ihtimaller düşmektedir. Obezite bulunan hastalarda hormonal dengesizlikler ve vücutta yağlanma sonucunda çeşitli problemler görülür. Obez hastaların kilo vererek veya spor yaparak kendilerini sağlıklı bir yapıya sokmaları gereklidir. Aksi halde hamile kalma ihtimali azalır. Obezite sorunu yaşayan birçok kadında regl konusunda düzensizlikler ve çeşitli aksaklıklar sıkça görülen durumlar arasında yer alır.

Hamile kalmama durumu sadece kadın ile alakalı bir durum değildir. Çiftlerden erkek ile ilgili sorunlarda görülebilir. Spermlerin kalitesi ile alakalı durumlarda sık sık rastlanan olaylardan biridir. İnsanlar bu konuda utanç duyarlar fakat utanılacak bir durum söz konusu değildir. Erkeklerin sperm sayısı veya miktarı ile kalitesi karıştırılmamalıdır. Sperm kalitesi çıkan sıvının miktarı ile asla alakalı bir durum değildir. Verimsiz sperm kalitesi sonucunda hamile kalmama durumu görülür. Fakat bu durumun gelişen tıbbi şartlar sayesinde tedavileri mümkündür.

Hamile Kalamama Durumunda Dış Faktörlerin Etkisi

Vajina yolları enfeksiyonu sık görülen durumlar arasında yer alır. Tüp tıkanması veya vajina yollarında oluşan tıkanmalar sonucunda hamile kalamama ihtimali artar. Fakat bu problemler tıbbi olarak çözüm sağlanacak durumlar arasında yer alır. Ayrıca ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda en az 7 evli çiftten birinde kısırlık hastalığı saptanır. Bu nedenle çeşitli çocuk sahibi olamama durumları yaygın halde bulunur. Fakat tıbbi müdahale sayesinde çözüme ulaşmak mümkündür.

Gebe kalmak isteyen anne adaylarının bu sürece ulaşmasını engelleyen birden fazla sebep olabilir. Obezite sorunları bunların başında gelir. Obezite nedeniyle  kadınlarda testosteron artarken östrojen hormonu baskılanabilir. Sonucunda gebelik ihtimali düşer. Önlemek için kilo vermek gereklidir. Polikistik over sendromu adı verilen durum da kadınların hamile kalamamasına yol açabilir.

Erkek bireylerde kısırlığa sebep olan durumların başında ise kötü beslenme ve alışkanlıklar gelir. Sigara kullanan erkeklerde sperm kalitesizliği ve kısırlık daha sık görülür. Sigara içen bireylerin veya alkol tüketimi bulunan kişilerin bunları bırakması tavsiye edilir. Kadınlarda görülen gebe kalma sorunlarından biri de endometriozis sorunudur. Kist olarak bilinen sorun kadınların 5’te 1’inde mevcuttur. Bu sebeple dikkat edilmesi gerekir. Kist kadının hamile olma ihtimalini engelleyerek soruna yol açabilir.

Hamile Kalmak İçin Tedavi Yöntemleri 

Anne adayı olmak ve gebelik sürecine erişmek için çeşitli yollar izlenmelidir. Öncelikle oluşan sorunun çözülmesi amaçlanır. Hormonal hastalıklar var ise tedavi süreci başlamalıdır. Tiroid veya obezite gibi hastalıklar söz konusu ise vücudun sağlıklı hale gelmesi sağlanarak tedavi süreci gerçekleşir. Eğer kısırlık söz konusu ise sebebi saptanmalıdır. Genellikle kadınlarda kist durumları sık sık görülür. Kist bulunan anne adayının İVF yani tüp bebek aşamalarını uygulamaları tavsiye edilir. Eğer ilerlemiş kısırlık söz konusu ise bu tedavi süreci sayesinde dışarıda döllenme sağlanır. Yumurtanın erkek spermi ile organizmanın dışarısında birleşimi olayına tüp bebek aşaması denir. Bu sayede çocuk sahibi olmak isteyen çiftler bu arzularına ulaşabilir. 

Hipofiz bezi nedeniyle yumurtaların erken yaşlanması veya deforme olması problemi görülebilir. Bu tarz durumlar ile karşılaşan bireylerin ona göre tedavi sürecine başlaması tavsiye edilir. Gelişen tıbbi seçenekler sayesinde yaşlanan yumurtalık veya spermlerin onarılması sağlanır. Tubal faktörler adı verilen adından anlaşılacağı üzere kadınlarda vajina tüplerinin tıkanması sonucunda oluşan hastalıklarında tedavisi tüp bebek yöntemiyle gerçekleştirilir.

Uterus Sorunu ve Tedavi Yöntemi

Uterus sorunu da kadınlarda görülen hastalıklar arasında yer alır. Uterus kelimesinin anlamı rahim olarak geçer. Rahim boşluğu sağlıklı bir hamilelik veya gebelik dönemi için gereklidir. Eğer boşluk konusunda rahimde sorun bulunuyor ise düşük yapma veya hamile kalmama sorunları bulunur. Histerosalpingiografi adı verilen film yöntemi ile rahim boşluklarında oluşan sorunlar tespit edilir. Bulunan sorunlar hekimler tarafından histeroskopik tedavi yöntemleri ile düzeltilir. 

Erkek bireyler sperm kalitesi düşük ise birtakım testlere tabii tutulur. Eğer hiç sperm üretimi bulunmuyor ise tedavi süreci ona göre sağlanır. Ancak kısmi sorun bulunuyor ise ICSI veya IMSI yöntemleri sayesinde verimli spermler istenilen bölgeye aktarılır. Bu sayede tedavi gerçekleşerek sperm kalitesi artırılır ve genele yayılır. Gelişen teknoloji ve tıbbi yöntemler sayesinde artık çocuk sahibi olmak bir hayli kolay hale gelmiştir. Bu durumu psikolojik olarak büyütmeden sakin karşılamak süreci kolay hale getirecektir.

Kaynaklar:

Infertility - Symptoms and causes - Mayo Clinic  

https://www.mayoclinic.org › infertility › syc-20354317

Infertility Causes: Types, Risk Factors, Diagnosis & Treatment 

https://my.clevelandclinic.org

 

Kaynak Kodu acıklama

Yorum (0)